Narodowe Centrum NaukiNarodowe Centrum Nauki, Sonata 3, nr UMO-2012/05/D/ST8/02289
Czas realizacji: 02/2013-02/2016
Kierownik projektu: dr hab. inż. Piotr Oleśkowicz-Popiel, prof.PP
Budżet: 498 884,00 zł

Celem naukowym projektu było stworzenie unikalnej grupy badawczej, która zajmowała by się wpływem różnych czynników zewnętrznych (temperatura, skład i stężenie substratów, pH, stosunek C/N) na procesy fermentacji przy użyciu kultur mieszanych. Realizacja projektu umożliwiła poszerzenie wiedzy z zakresu następujących dyscyplin: inżynierii środowiska, biotechnologii środowiskowej i biotechnologii przemysłowej. Oczekiwanym wpływem było zrozumienie zachowania się procesu fermentacji z użyciem kultur mieszanych w zależności od parametrów operacyjnych procesu. Udało się skorelować ilość i jakość generowanych lotnych kwasów tłuszczowych z takimi parametrami jak pH, czas trwania czy (częściowo) ładunek organiczny. Nie udało się określić takiej zależność od współczynnika C/N. Kolejnym krokiem mogłaby być jednoczesna korelacja wielu parametrów operacyjnych z poszczególnymi produktami fermentacji poprzez zastosowanie wielokryterialnej analizy danych i narzędzi chemometrycznych. W celu zbudowania takiego modelu potrzebna jest jednak większa baza danych, przy próbie budowy modelu na obecnym etapie poziom istotności nie był zadowalający. Oznaką wartościowego wpływu przeprowadzonych badań na rozwój dyscypliny jest duże zainteresowanie środowiskiem naukowym już pierwszej z opublikowanych prac.

­