Narodowe Centrum Nauki, Preludium, nr UMO-2017/25/N/ST8/01795
Czas realizacji: 02/2018 – 02/2021
Kierownik projektu: mgr inż. Anna Duber (opiekun naukowy dr hab. inż. Piotr Oleśkowicz-Popiel, prof. PP)
Budżet: 179 998,00 zł
Celem projektu jest zbadanie wpływu bioaugmentacji z wykorzystaniem wybranych szczepów referencyjnych na proces wydłużania łańcucha węglowego do średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz charakteryzacja mikrobiomu reaktorowego w procesie fermentacji kultur mieszanych. Fermentacja z wykorzystaniem kultur mieszanych jest to proces beztlenowy oparty o platformę karboksylową, w której węgiel i energia pochodzące ze strumieni odpadowych są odzyskiwane w procesach biologicznych dzięki naturalnie występującym konsorcjom mikroorganizmów, a produktami reakcji są lotne kwasy tłuszczowe. Następnie proces może być kształtowany w kierunku wydłużania łańcucha węglowego do średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są korzystniejsze z energetycznego punktu widzenia i mogą służyć jako prekursory do produkcji biopaliw. Ze względu na kompleksowość zachodzących procesów i interakcji pomiędzy poszczególnymi grupami mikroorganizmów wiedza na temat fermentacji kultur mieszanych w kierunku produkcji kwasów tłuszczowych o dłuższych łańcuchach karboksylowych jest wciąż niewystarczająca, co utrudnia wydajne sterowanie procesem i osiągnięcie maksymalnej produktywności. Aktualne podejścia opierają się o sterowanie czynnikami operacyjnymi takimi jak pH, temperatura, hydrauliczny czas zatrzymania, zmiana substratu itp. Dla pożądanego ukierunkowania procesu alternatywą może być bioaugmentacja. Bioaugmentacja polega na wprowadzeniu do systemu wyselekcjonowanego, aktywnego szczepu zdolnego
do przeprowadzenia określonych reakcji biochemicznych w celu poprawy wydajności procesu.